SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

co zawiera duzo

  • Zielone warzywa pakowane w worki foliowe - czy na pewno zdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zielone warzywa to jeden z kluczowych składników prawidłowo zbilansowanej i odżywczej diety. Producenci wychodzą nam naprzeciw i ułatwiają zadanie. Przygotowanie sałatki jeszcze nigdy nie było tak łatwe i szybkie. Gotowy paczkowany miks sałaty wystarczy wrzucić do miski, dodać kilka warzyw, ser, rybę lub mięso, doprawić i gotowe. Trudno pokonać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5451 Data: 2018-03-05 09:22:12
  • Sałata - najczęstsze ryzyko zatruć pokarmowych!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sałata jest podstawowym składnikiem niezliczonej ilości sałatek! Nuda? Nic bardziej mylnego. Do wyboru mamy ponad 100 rodzajów sałat. Sałata, rukola, jarmuż, szpinak – to ważne składniki wielu dań, jak również skarbnica cennych wartości odżywczych. Z tego względu zaleca się codzienne spożywanie zielonych warzyw liściastych. Sałata jest jednak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6543 Data: 2018-12-19 11:48:10
  • Wirusy to niewielkie zakaźne cząstki, które infekują wszystkie formy życia. Są niezdolne do rozmnażania się poza komórką swojego gospodarza – żeby przeżyć, muszą dostać się do tych komórek. Nie mają one struktury komórkowej, nie posiadają organelli i nie zalicza się ich do organizmów. Postaw na umiarkowane ćwiczenia Umiarkowane ćwiczenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5918 Data: 2020-02-28 07:56:24
  • [...] powinniśmy składników pokarmowych o działaniu prozapalnym jak kwasy tłuszczowe omega 6, cukier, tłuszcze trans czy produkty końcowe glikacji białek. Tego typu składniki zawiera żywność wysokoprzetworzona, słodycze, fast foody, produkty poddane agresywnej obróbce termicznej, jak smażenie na głębokim tłuszczu. Collagen Pro: Regeneruje i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4424 Data: 2021-10-17 07:55:38
  • Czy kurczak z rożna jest zdrowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] posiłek. Wady spożywania kurczaka z rożna Niestety, ale spożywanie kurczaka z rożna, zwłaszcza częste ma też negatywne aspekty. Zawiera on bardzo dużo soli i przypraw, które zawierają między innymi glutaminian sodu. Niektóre badania sugerują, że wysokie spożycie dodatków fosforanowych w diecie może przyczynić się do utraty masy kostnej. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3735 Data: 2022-12-02 10:31:57
  • Jak skutecznie wyeliminować cukier z diety?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych.  Podsumowanie Cukier [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 632 Data: 2023-04-26 15:17:29
  • Lato to czas, kiedy wielu z nas decyduje się na odpoczynek i często są to wyjazdy do hoteli, które oferują tzw. all inclusive. W zależności od oferty zazwyczaj jest to śniadanie, obiad, kolacja, a do tego napoje, często też możliwość zjedzenia czegoś pomiędzy głównymi posiłkami. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą całkowicie odpocząć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2658 Data: 2023-06-27 06:51:52
  • 6 mitów dotyczących żywności ekologicznej

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] niekorzystne składniki, ale już wcześniej wspomnieliśmy, nie w 100%. Pestycydy naturalne to wciąż pestycydy, które mogą mieć skutki uboczne. Czy nie lepiej zatem sięgać po lokalne, sezonowe produkty? Te przynajmniej nie muszą przebyć kilku tysięcy kilometrów, żeby trafić do naszych żołądków i zawierają dzięki temu więcej witamin i minerałów.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1638 Data: 2020-02-02 08:15:43
  • [...] na naszą sprawność i ogólną formę sportową. Dobre nawodnienie jest też ważne dla samych efektów w odchudzaniu. Soki owocowe Mogłoby się wydawać, że soki są zdrowe, ponieważ zawierają witaminy i minerały. Mimo wszystko są także bogate w cukier, nawet te, które na opakowaniu mają informację „bez cukru”. Jak to możliwe? Po prostu owoce to też [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1100 Data: 2023-03-02 06:47:25
  • Fakty i mity dotyczące zdrowej diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] długotrwałe spożywanie tych produktów często wiąże się z różnymi chorobami, zaburzeniami hormonalnymi czy przybieraniem na wadze. Są to zazwyczaj produkty przetworzone, zawierające mnóstwo chemii, modyfikowanych w różny sposób składników czy słodzików niskiej jakości. Naszą dietę najlepiej oprzeć na produktach o małym stopniu przetworzenia, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7396 Data: 2017-08-06 13:38:30
  • [...] najczęściej na wodzie lub/i mleku. Charakteryzuje się dużą ilością węglowodanów oraz określoną (najczęściej w przedziale 15-35 g na 100 g proszku) ilością białka. Z reguły zawiera także niewielki dodatek tłuszczów rzędu 2-10 g na 100 g proszku. Dzięki takiemu rozwiązaniu w szybki i prosty sposób uzupełnimy tracony glikogen mięśniowy, tworząc, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2630 Data: 2021-05-17 17:27:27
  • [...] Jakie produkty wpływają pozytywnie na sen? Banany Banany są doskonałym źródłem potasu, minerału niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i nerwów. Ponadto owoc ten zawiera tryptofan, związek, który organizm wykorzystuje do produkcji melatoniny oraz serotoniny. Każdy z nich odgrywa istotną rolę w regulowaniu snu. Kiwi Wbrew pozorom, ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 904 Data: 2022-11-18 07:10:35
  • Ile kalorii ma ziemniak? Wartość odżywcza ziemniaka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces?  Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 929 Data: 2023-04-25 08:19:33
  • Większość osób na początku swojej drogi w kierunku zdrowego trybu życia i walki o lepszą sylwetkę ma problem z tym, jak zacząć. Bardzo wielu z nich myśli, że samo wykupienie karnetu na siłownię i ćwiczenia raz czy dwa w tygodniu, wystarczą do osiągnięcia zamierzonych efektów, niestety takie osoby są w błędzie.  Zapewnij organizmowi wszelkich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10452 Data: 2017-08-05 15:21:50
  • Olej z kryla czy olej z ryb

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pochodzi od skorupiaków, które wyglądem przypominają krewetki. Te maleńkie stworzenia żyją na dnie oceanu i żywią się fitoplanktonem. Zarówno olej z ryb, jak i olej z kryla zawierają długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3, w tym DHA i EPA. Są one bardzo związane z utrzymaniem zdrowych błon komórkowych. Pomimo tego, że oba zawierają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2508 Data: 2018-10-08 13:06:02
  • Dlaczego nauka o żywieniu nie jest czarno-biała?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wiele uwagi. Trudność polega na tym, że dieta śródziemnomorska w wykonaniu jednej osoby może się bardzo różnić od wersji innej osoby. Co więcej, każdy rodzaj owoców i warzyw zawiera szeroką gamę związków, a ich rodzaj i ilość mogą się różnić w zależności od miejsca, w którym rosną, w jaki sposób ludzie je transportują i przechowują oraz jak je [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1656 Data: 2020-03-27 21:03:51
  • [...] zdrowego, zróżnicowanego mikrobiomu jelitowego. Możesz to osiągnąć, dodając do diety więcej sfermentowanych produktów spożywczych, produktów bogatych w błonnik oraz tych zawierających oporną skrobię. Jeżeli do tej pory jadłeś mało takich produktów, to dodawaj je powoli, ponieważ oporna skrobia i błonnik ulegający fermentacji mogą powodować [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6996 Data: 2020-08-13 23:00:56
  • [...] użyta, musi być rozdrobniona/zgnieciona. Rozdrabnianie odnosi się do procesów oddzielenia otrębów i zarodków od bielma, kruszenia bielma na drobną mąkę. Mąka pełnoziarnista zawiera wszystkie części ziarna, zarodek, bielmo i otręby, podczas gdy zwykła mąka mielona zawiera tylko bielmo. Z mielonej lub rozdrobnionej/zgniecionej pszenicy wyrabia się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3047 Data: 2021-10-07 16:08:15
  • Ile kalorii ma truskawka? Wartość odżywcza truskawki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki.  Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 539 Data: 2023-03-22 11:56:54
  • 5 powodów, dla których potrzebujesz więcej cynku w diecie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Cynk jest jednym z minerałów tzw. śladowych, którego potrzebujemy w niewielkich ilościach. Nie oznacza to jednak, że jest dla nas mało istotny. Wręcz przeciwnie, cynk bierze udział w wielu różnych reakcjach chemicznych, jakie zachodzą w naszym organizmie. Dzięki niemu szybciej goją się rany, wzmacnia się układ odpornościowy, występuje mniej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5199 Data: 2018-10-25 12:50:39